Menu

Dlaczego laptop z Windows 11 nie używa karty NVIDIA w grach mimo ustawienia wysokiej wydajności?

A
AdamR Autor wątku
2026-05-16 15:04
Od kilku dni mam problem z laptopem na Windows 11, bo w grach komputer wyraźnie korzysta ze zintegrowanej grafiki zamiast z karty NVIDIA i przez to FPS są dużo niższe niż wcześniej. W ustawieniach systemu oraz w panelu NVIDIA mam ustawiony tryb wysokiej wydajności dla konkretnych gier, ale po uruchomieniu dalej widać obciążenie głównie na Intel UHD, a dedykowana karta praktycznie się nie włącza. Wcześniej wszystko działało normalnie, a problem pojawił się chyba po aktualizacji sterownika albo samego Windowsa, choć nie mam pewności co dokładnie to wywołało. Czy ktoś miał tak po aktualizacji? Czy dzieje się to też bez podłączonego monitora?

Dyskusja

1 komentarzy
H
hubert89 Uczestnik dyskusji
2026-05-16 16:01
Brzmi jak typowy problem z Optimusem albo sterownikiem po jakiejś aktualizacji. Samo ustawienie „wysoka wydajność” w Windowsie i panelu NVIDIA nie zawsze wystarcza, bo laptop i tak może odpalać grę przez iGPU, a NVIDIA działa wtedy tylko częściowo w tle. Sprawdziłbym najpierw, czy monitor gry na pewno pokazuje użycie właściwej karty, bo czasem odczyt myli układ renderujący z układem wyświetlającym obraz. Często pomaga czysta instalacja sterowników Intela i NVIDII, najlepiej zaczynając od grafiki zintegrowanej, a potem dedykowanej. Dobrze też zajrzeć do BIOS-u, bo w części laptopów da się przełączyć tryb grafiki z hybrydowej na dGPU only albo coś podobnego. Jeśli problem pojawił się nagle, to możliwe też, że Windows podmienił sterownik na swój i wszystko się rozjechało. Sprawdź jeszcze plan zasilania i czy laptop na pewno działa na zasilaczu, bo na baterii takie numery też się zdarzają. Jaki to dokładnie model laptopa?