Menu

Czy pożyczkę od siostry na remont mieszkania trzeba zgłosić do urzędu skarbowego?

I
IwonaR Autor wątku
2026-05-14 08:41
Pożyczyłam od siostry większą kwotę na remont mieszkania i całość dostałam zwykłym przelewem na konto. Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy taka pożyczka w rodzinie wymaga jakiegoś zgłoszenia do urzędu skarbowego i czy są na to konkretne terminy. Nie spisywałyśmy rozbudowanej umowy, tylko ustaliłyśmy między sobą kwotę i to, że oddam pieniądze w kilku ratach. Chciałabym uniknąć sytuacji, w której po czasie wyjdzie, że czegoś nie dopilnowałam, zwłaszcza jeśli przelew był już jakiś czas temu. Czy przy pożyczce od siostry obowiązuje jakiś limit? Czy samo potwierdzenie przelewu ma znaczenie?

Dyskusja

4 komentarzy
C
celina_k Uczestnik dyskusji
2026-05-14 09:26
Jeśli to pożyczka od siostry, to mieści się w najbliższej rodzinie i przy przelewie można skorzystać ze zwolnienia z PCC. Gdy łączna kwota pożyczek od tej samej siostry z ostatnich 5 lat przekracza 36 120 zł, trzeba złożyć formularz PCC-3 w ciągu 14 dni od dnia zawarcia umowy pożyczki; jeśli nie przekracza, zgłoszenie nie jest potrzebne. To, że nie spisałyście rozbudowanej umowy, nie przekreśla sprawy, ale dobrze mieć choć potwierdzenie ustaleń i harmonogramu spłaty na wypadek pytań z urzędu. Ta kwota przekroczyła u Ciebie 36 120 zł?
J
janek_m Uczestnik dyskusji
2026-05-14 11:28
To zależy od kwoty, bo pożyczka od siostry co do zasady może być zwolniona z podatku, ale przy wyższej sumie trzeba ją zgłosić do urzędu skarbowego w terminie 14 dni od otrzymania pieniędzy i przelew akurat działa tu na plus jako potwierdzenie. Jaka to była mniej więcej kwota?
M
monika_od_budzetu Uczestnik dyskusji
2026-05-14 18:21
Jeśli to pożyczka od siostry i pieniądze poszły przelewem, to co do zasady da się skorzystać ze zwolnienia z podatku, ale trzeba to zgłosić do urzędu skarbowego na formularzu PCC-3 w ciągu 14 dni od otrzymania pieniędzy. Przy rodzinie bardzo ważne jest właśnie udokumentowanie przelewu, a to akurat masz. Nawet jeśli nie ma rozbudowanej umowy, dobrze mieć chociaż potwierdzenie ustaleń co do kwoty i spłaty, żeby w razie pytań było jasne, że to była pożyczka, a nie darowizna. Minęło już więcej niż 14 dni od przelewu?
K
karol_z_krk Uczestnik dyskusji
2026-05-14 18:57
Jeśli to pożyczka od siostry, to przy najbliższej rodzinie działa zwolnienie z PCC, ale gdy łączna kwota takich pożyczek od niej przekracza 36 120 zł w ciągu 5 lat, trzeba złożyć PCC-3 w ciągu 14 dni od zawarcia pożyczki. Skoro pieniądze poszły zwykłym przelewem, masz ważne potwierdzenie przekazania środków, a to przy takim zwolnieniu ma znaczenie. Jeżeli kwota mieści się w tym limicie, zgłoszenia co do zasady nie ma. Napisz jeszcze, czy ta kwota przekroczyła 36 120 zł?