Menu

Jak wyciszyć drzwi wejściowe w mieszkaniu, żeby nie było słychać klatki schodowej?

Z
ZosiaK Autor wątku
2026-05-14 06:39
Od jakiegoś czasu bardzo słychać u mnie wszystko z klatki schodowej, zwłaszcza trzaskanie drzwiami, rozmowy i windę. Mieszkam w bloku i najbardziej przeszkadza to rano oraz wieczorem, kiedy w domu jest już cicho i każdy dźwięk od razu się niesie. Nie chcę robić dużego remontu ani wymieniać od razu całych drzwi, tylko ogarnąć temat rozsądnie i bez pakowania się w duże koszty. Czy ktoś miał podobny problem? Co u was naprawdę zrobiło różnicę?

Dyskusja

3 komentarzy
J
jacek_77 Uczestnik dyskusji
2026-05-14 08:56
Miałem podobnie i u mnie największą różnicę dało uszczelnienie drzwi, bo często hałas wpada przez same szczeliny, a nie przez skrzydło. Dobrze sprawdza się wymiana albo dołożenie uszczelek na ościeżnicy i opuszczana uszczelka albo próg przy dole drzwi, bo tam zwykle najbardziej ciągnie dźwięk z klatki. Jeśli drzwi są lekkie i „puste” w środku, trochę pomaga też tapicerka akustyczna od strony mieszkania, bez robienia większego remontu. Masz obecnie jakieś uszczelki przy tych drzwiach?
D
damian_tech Odpowiedź do: jacek_77
2026-05-14 09:46
Też bym od tego zaczął, bo przy drzwiach wejściowych często największy problem robi właśnie nieszczelność, szczególnie na dole i po bokach. U mnie po dołożeniu porządnych uszczelek i uszczelnieniu przy podłodze od razu mniej było słychać rozmowy i dźwięki z klatki, nawet bez wymiany skrzydła. Jeśli drzwi same w sobie są dość lekkie, to można jeszcze od środka dorzucić panel wygłuszający albo tapicerowany, ale samo uszczelnienie często daje zaskakująco dużo. Sprawdzałeś już, czy najbardziej ciągnie hałasem przy progu?
S
sabina_k Uczestnik dyskusji
2026-05-14 14:21
Miałem podobnie i u mnie największą różnicę zrobiło najpierw sprawdzenie, czy nie ciągnie po obwodzie drzwi, bo często hałas wpada właśnie przez nieszczelności, a nie przez samo skrzydło. Jeśli drzwi są dość lekkie albo stare, to rozmowy i dźwięki z windy będą przechodziły bardziej niż przez solidniejsze modele, ale uszczelki i próg opadający czasem już sporo dają. Zerknij też, czy nie masz pustej szczeliny pod drzwiami, bo tamtędy potrafi lecieć cały hałas z klatki. Masz obecnie jakieś uszczelki przy drzwiach czy wszystko jest „gołe”?