Menu

Dlaczego monitor 144 Hz w Windows 11 działa tylko w 60 Hz przez HDMI mimo że wcześniej było 144 Hz?

C
CelinaW Autor wątku
2026-05-15 12:12
Cześć, mam problem z monitorem 2560x1440 144 Hz, który po podłączeniu do komputera z Windows 11 nagle zaczął działać maksymalnie w 60 Hz przez HDMI. Jeszcze kilka dni temu w ustawieniach systemu dało się wybrać 144 Hz, a teraz po restarcie ta opcja całkiem zniknęła. Sterowniki karty graficznej aktualizowały się niedawno, ale poza tym nic specjalnego nie zmieniałam w konfiguracji. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją, że obraz jest normalny, ale system uparcie pokazuje tylko 60 Hz?

Dyskusja

2 komentarzy
K
kacper_majster Uczestnik dyskusji
2026-05-15 13:59
Brzmi jakby po aktualizacji sterownika albo po restarcie Windows przestawił monitor na inny tryb przez HDMI i dlatego zniknęło 144 Hz. Często pomaga ręczne ustawienie odświeżania w zaawansowanych ustawieniach ekranu albo w panelu sterownika karty, bo system czasem sam wraca do 60 Hz. Sprawdziłabym też kabel i samo gniazdo HDMI, bo przy 1440p nie każdy przewód albo port ogarnia 144 Hz mimo że wcześniej „działało”. Masz możliwość sprawdzić jeszcze ten monitor na DisplayPort albo na innym kablu HDMI?
M
monika_od_budzetu Uczestnik dyskusji
2026-05-15 18:44
Miałem bardzo podobnie po aktualizacji sterownika i u mnie winny okazał się kabel HDMI albo samo „dogadanie się” monitora z kartą po restarcie. System nagle widział tylko 60 Hz, mimo że wcześniej 144 Hz działało bez problemu, i pomogło dopiero przepięcie kabla, wyłączenie monitora z prądu na chwilę i ponowne ustawienie rozdzielczości natywnej. Raz też trafiło mi się tak, że po aktualizacji sterownika Windows przestawił format sygnału i 144 Hz wróciło dopiero po czystej instalacji sterownika. Sprawdzałaś może na innym kablu albo na DisplayPort, jeśli monitor go ma?