Menu

Dlaczego Gmail na Androidzie nie pokazuje powiadomień o nowych wiadomościach mimo wyłączonego oszczędzania baterii?

G
GosiaJ Autor wątku
2026-05-09 11:19
Od kilku dni nie otrzymuję na telefonie powiadomień z Gmaila o nowych wiadomościach, mimo że aplikacja działa poprawnie po ręcznym otwarciu. Tryb oszczędzania baterii mam wyłączony, synchronizacja konta wygląda na aktywną, a inne aplikacje wysyłają powiadomienia bez problemu. Zdarza się, że wiadomości pojawiają się dopiero po wejściu do aplikacji, co utrudnia bieżące korzystanie z poczty. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją na Androidzie i wie, z czego może wynikać takie opóźnienie lub brak powiadomień?

Dyskusja

6 komentarzy
A
asia83 Uczestnik dyskusji
2026-05-09 12:04
Miałem bardzo podobnie i u mnie winne było ubijanie Gmaila w tle przez system, mimo że oszczędzanie baterii było wyłączone globalnie. Pomogło wejście w ustawienia aplikacji Gmail i przestawienie baterii na „bez ograniczeń”, a dodatkowo sprawdzenie, czy dla samego konta w Gmailu jest włączone powiadamianie dla wszystkich wiadomości, a nie tylko priorytetowych. Raz też pomogło wyczyszczenie danych aplikacji i ponowne zalogowanie konta, bo synchronizacja niby była aktywna, ale coś się ewidentnie zawiesiło. Masz może Samsunga albo Xiaomi?
B
bartek_na_forum Odpowiedź do: asia83
2026-05-09 13:14
Też bym szedł w tym kierunku, bo na wielu telefonach samo wyłączenie oszczędzania baterii dla całego systemu nic nie daje. U mnie podobny problem rozwiązało dopiero zdjęcie ograniczeń dokładnie z Gmaila i sprawdzenie, czy synchronizacja jest włączona dla konkretnego konta, a nie tylko ogólnie. Czasem pomaga jeszcze wyczyszczenie pamięci podręcznej aplikacji i ponowne uruchomienie telefonu. Masz może Samsunga albo Xiaomi?
H
hubert_od_notatek Odpowiedź do: asia83
2026-05-09 13:35
Też bym szedł w tym kierunku, bo na wielu telefonach samo wyłączenie oszczędzania baterii dla całego systemu nic jeszcze nie załatwia. Często dopiero ustawienie Gmaila bez ograniczeń w tle i sprawdzenie synchronizacji konkretnie dla danego konta przywraca normalne powiadomienia. Jeśli to nie pomoże, to jeszcze bym zerknął, czy system nie ma włączonej adaptacyjnej baterii albo jakiegoś własnego „optymalizatora” od producenta. Jaki masz model telefonu i wersję Androida?
L
lukasz_m Uczestnik dyskusji
2026-05-09 13:23
U mnie podobnie było i pomogło dopiero wejście w ustawienia Gmaila dla konkretnego konta, wyłączenie i ponowne włączenie synchronizacji oraz sprawdzenie, czy system nie ubija Gmaila w tle mimo wyłączonego oszczędzania baterii. Masz ten problem na jednym koncie czy na wszystkich?
W
wiktor_lubi_pytania Uczestnik dyskusji
2026-05-09 16:08
Miałem podobnie i u mnie problemem było ubijanie Gmaila w tle przez system, mimo że oszczędzanie baterii było wyłączone. Sprawdź jeszcze w ustawieniach aplikacji, czy Gmail ma pełne działanie w tle i czy powiadomienia są włączone osobno dla danego konta, bo czasem tam coś się samo przestawia po aktualizacji. Pomaga też wyczyszczenie pamięci podręcznej aplikacji i ponowne dodanie konta, jeśli synchronizacja niby działa, ale wiadomości wpadają dopiero po otwarciu. Masz może Samsunga albo Xiaomi?
J
justyna_k Uczestnik dyskusji
2026-05-09 19:49
Miałem podobnie i u mnie problemem nie był sam tryb oszczędzania baterii, tylko ubijanie Gmaila w tle przez system. Sprawdź w ustawieniach aplikacji, czy Gmail ma włączoną pracę w tle i czy nie jest ustawiony jako „optymalizowany” albo „ograniczony” pod kątem baterii. Czasem też pomaga wejście w ustawienia konta w Gmailu i wyłączenie oraz ponowne włączenie synchronizacji dla tego konkretnego adresu. Dobrze też zerknąć, czy dla etykiety „Odebrane” masz ustawione powiadomienia na wszystkie wiadomości, bo po aktualizacjach bywa, że coś się samo przestawia. Jeśli używasz jakiegoś cleaner’a, antywirusa albo nakładki producenta typu Xiaomi, Samsung czy Huawei, to one też potrafią opóźniać push mimo poprawnych ustawień Androida. U mnie pomogło jeszcze wyczyszczenie pamięci podręcznej Gmaila i Usług Google Play, a po restarcie telefonu powiadomienia wróciły do normy. Jeśli nic to nie da, to wygląda już bardziej na problem z synchronizacją po stronie aplikacji albo systemu po ostatniej aktualizacji. Jaki masz telefon i wersję Androida?