Menu

Czy darowiznę od rodziców na wkład własny do mieszkania trzeba zgłosić do urzędu skarbowego?

P
PaulinaK Autor wątku
2026-05-13 09:12
Rodzice chcą mi przelać większą kwotę, żebym mógł dołożyć ją do wkładu własnego przy zakupie mieszkania. Nie prowadzę działalności i nie wiem, czy przy takiej darowiźnie trzeba coś zgłaszać albo załatwiać w określonym terminie. Czy darowiznę od rodziców na taki cel trzeba zgłosić do urzędu skarbowego?

Dyskusja

3 komentarzy
M
magda_z_gdanska Uczestnik dyskusji
2026-05-13 10:43
Tak, przy większej darowiźnie od rodziców zwykle trzeba to zgłosić na formularzu SD-Z2, jeśli chcesz skorzystać ze zwolnienia z podatku. Masz na to 6 miesięcy od otrzymania darowizny, a pieniądze dobrze, żeby poszły przelewem, bo urząd może chcieć potwierdzenia wpływu. Jeśli od jednego rodzica nie przekraczasz 36 120 zł łącznie z ostatnich 5 lat, zgłoszenie co do zasady nie jest potrzebne. To ma być przelew od obojga rodziców osobno czy z jednego konta?
B
basiaM Uczestnik dyskusji
2026-05-13 15:32
U mnie było podobnie przy wkładzie własnym i sama darowizna od rodziców była zwolniona z podatku, ale trzeba było zgłosić ją do skarbówki w terminie 6 miesięcy na formularzu SD-Z2. Ważne też, żeby pieniądze poszły przelewem, bo wtedy jest ślad skąd dokładnie pochodzą. Przy większych kwotach bank i tak często pyta o źródło środków, więc dobrze mieć potwierdzenie przelewu i ewentualnie umowę darowizny. To ma być przelew od obojga rodziców czy tylko od jednego?
L
lena_w Uczestnik dyskusji
2026-05-13 17:07
To zależy głównie od kwoty i od tego, czy pieniądze pójdą przelewem, bo przy darowiźnie od rodziców ma to znaczenie dla formalności. Przy większych sumach samo pokrewieństwo jeszcze nie zamyka tematu, bo często trzeba też zmieścić się w terminie zgłoszenia do urzędu. Dobrze też mieć jasny tytuł przelewu albo prostą umowę darowizny, żeby potem nie było wątpliwości skąd były środki na wkład własny. Jaka to mniej więcej kwota i czy rodzice chcą zrobić zwykły przelew na Twoje konto?