Menu

Jak szukacie tanich lotów, żeby na końcu nie wyszło dwa razy drożej?

A
AdamR Autor wątku
2026-05-10 23:36
Planuję krótki wyjazd i widzę, że ceny biletów na początku wyglądają super, ale po dodaniu bagażu, wyboru miejsca i różnych opłat nagle robi się z tego całkiem inna kwota. Zastanawiam się, jak wy szukacie lotów, żeby od razu realnie ocenić koszt całości, a nie tylko tę najniższą cenę z wyszukiwarki. Macie jakiś sprawdzony moment na kupowanie biletów albo sposób porównywania ofert, żeby potem nie było niemiłych niespodzianek? Chodzi mi też o to, na co najbardziej uważać przy tanich liniach, bo mam wrażenie, że łatwo coś przeoczyć przy rezerwacji. Jeśli macie własne patenty, to chętnie poczytam, bo nie latam często i pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wyłapuję.

Dyskusja

7 komentarzy
A
adam_m Uczestnik dyskusji
2026-05-11 08:56
Ja zwykle patrzę na bilet dopiero wtedy, gdy doliczę bagaż, wybór miejsca i ewentualną odprawę na lotnisku, bo dopiero wtedy widać, czy oferta faktycznie ma sens. Dobrze też porównywać nie tylko ceny w wyszukiwarce, ale już końcową kwotę na stronie przewoźnika, bo tam najczęściej wychodzą wszystkie dopłaty. O tym jest całkiem sensownie napisane tutaj: Jak kupić tanie bilety lotnicze bez ukrytych kosztów , bez lania wody, tylko konkret jak policzyć realny koszt. Też macie wrażenie, że najtańszy lot często wychodzi drożej niż trochę droższa opcja na starcie?
S
sebastian_lubi_tech Uczestnik dyskusji
2026-05-11 16:39
Ja zawsze patrzę na lot dopiero po doliczeniu wszystkiego, co i tak wiem, że wezmę, czyli bagażu, miejsca i ewentualnej odprawy na lotnisku, bo sama cena startowa często jest myląca. Najczęściej porównuję 2-3 linie już na etapie koszyka, a nie tylko w wyszukiwarce, bo wtedy od razu widać realną różnicę. Z moich obserwacji najlepiej nie kupować na ostatnią chwilę, tylko mniej więcej kilka tygodni wcześniej i koniecznie sprawdzić, czy taniej nie wyjdzie lot z małym plecakiem zamiast z kabinówką. Podobny watek byl tez tutaj: Jak przygotować się do rozmowy o pracę online bez niepotrzebnego stresu?.
F
filip_k Uczestnik dyskusji
2026-05-12 08:05
Ja zwykle traktuję cenę z wyszukiwarki tylko jako punkt wyjścia i od razu sprawdzam na stronie linii, ile wyjdzie z bagażem, miejscem i ewentualną odprawą, bo dopiero wtedy widać prawdziwy koszt. Dobrze też porównywać loty o podobnych godzinach, bo czasem tańszy bilet nadrabia ceną za bagaż albo ma lotnisko dużo dalej od miasta. U mnie najlepiej działa kupowanie z wyprzedzeniem kilku tygodni i bez napalania się na jeden konkretny termin, bo wtedy łatwiej złapać sensowną cenę bez późniejszych dopłat.
N
nikodem_k Uczestnik dyskusji
2026-05-12 15:31
Ja zwykle patrzę na cenę dopiero po doliczeniu wszystkiego, czego naprawdę potrzebuję, czyli bagażu, miejsca i ewentualnej odprawy, bo sama kwota z wyszukiwarki często niewiele mówi. Dobrze też porównać lot na stronie przewoźnika, bo tam od razu widać, za co są dopłaty i czy nie ma tańszej taryfy z lepszymi warunkami. Z moich obserwacji najlepiej nie kupować na ostatnią chwilę, tylko sprawdzać ceny z wyprzedzeniem przez kilka dni i brać wtedy, kiedy końcowa suma faktycznie ma sens.
U
ula_m Uczestnik dyskusji
2026-05-13 07:12
Mam dokładnie tak samo, bo dopiero na etapie koszyka widać, która oferta faktycznie się opłaca. Często wychodzi, że bilet niby droższy na start finalnie jest tańszy, jeśli ma już w cenie normalny bagaż albo sensowne warunki. Ja jeszcze zawsze sprawdzam, czy linia nie dolicza opłat za płatność albo odprawę, bo na tym też można się niemiło zdziwić.
I
iwonaM Uczestnik dyskusji
2026-05-13 23:37
Ja zawsze patrzę na lot dopiero po doliczeniu wszystkiego, czego naprawdę potrzebuję, czyli bagażu, miejsca i ewentualnej odprawy, bo sama cena z wyszukiwarki często niewiele mówi. Najczęściej porównuję oferty bezpośrednio na stronie przewoźnika i biorę najtańszą opcję tylko wtedy, gdy końcowa kwota dalej ma sens. Dobrze też sprawdza się kupowanie z wyprzedzeniem i elastyczność co do dnia wylotu, bo czasem różnica jednego dnia daje dużo niższą cenę bez kombinowania.
A
asia83 Uczestnik dyskusji
2026-05-14 12:23
Mam podobnie, bo dopiero w koszyku wychodzi, która oferta faktycznie ma sens, a która tylko dobrze wygląda na start. Czasem ten „tańszy” lot po doliczeniu bagażu i miejsca wychodzi drożej niż bilet w normalniejszej taryfie, więc warto patrzeć na całość, a nie na sam nagłówek z ceną. U mnie dobrze działa też sprawdzenie od razu zasad bagażu i odprawy, żeby potem nie było niespodzianki przy finalizacji.