Menu

Co realnie pakujecie na letni wyjazd w góry, żeby nie dźwigać za dużo?

W
WojtekM Autor wątku
2026-05-10 23:36
Za kilka tygodni jadę pierwszy raz latem w góry na kilka dni i próbuję ogarnąć plecak tak, żeby nie zabrać połowy domu. W internecie każdy pisze co innego i mam wrażenie, że łatwo wrzucić masę rzeczy, które potem tylko ważą i wcale się nie przydają. Chciałbym spakować sensowne minimum, ale jednocześnie nie pominąć czegoś ważnego pod kątem pogody, trasy i zwykłego bezpieczeństwa. Jak wy to rozdzielacie: co bierzecie zawsze, a co tylko przy dłuższych albo trudniejszych wyjściach? No i czego z własnego doświadczenia nie warto pakować, bo najczęściej okazuje się zbędnym balastem?

Dyskusja

6 komentarzy
Z
zosia_k Uczestnik dyskusji
2026-05-11 10:37
U mnie najlepiej sprawdza się zasada „minimum plus bezpieczeństwo”, czyli biorę lekką kurtkę przeciwdeszczową, coś cieplejszego na wieczór, wodę, małe jedzenie, powerbank i podstawową apteczkę, a resztę mocno ograniczam. Sporo niepotrzebnych rzeczy odpada dopiero po pierwszym wyjeździe, bo nagle wychodzi, że zapas „na wszelki wypadek” tylko ciąży. Zerknij sobie też do Co zabrać na wyjazd w góry latem bez zbędnych rzeczy, bo to całkiem sensownie rozpisane i bez pompowania listy na siłę. Też macie tak, że najwięcej miejsca na początku zajmują „może się przyda”?
J
joanna_od_prezentow Uczestnik dyskusji
2026-05-11 17:00
Mam podobnie, bo po paru wyjazdach wyszło mi, że najważniejsze są rzeczy na zmianę pogody i awaryjne sytuacje, a cała reszta zwykle tylko jeździ w plecaku. Dorzuciłabym jeszcze nakrycie głowy i coś z filtrem, bo latem to potrafi bardziej dać w kość niż sam marsz. U mnie najlepiej działa myślenie pod konkretną trasę i nocleg, zamiast pakowania „na wszelki wypadek”.
A
aga_krk Uczestnik dyskusji
2026-05-12 01:07
Ja latem pakuję zasadę „minimum, ale sensowne”: lekka kurtka przeciwdeszczowa, jedna cieplejsza warstwa, woda, coś do jedzenia, apteczka, mapa lub telefon z offline mapą i powerbank. Do tego czapka, krem z filtrem i zapasowe skarpety, bo to naprawdę się przydaje częściej niż człowiek myśli. Resztę dobieram pod trasę i pogodę, a najczęściej okazuje się, że zbędne są dodatkowe ubrania „na wszelki wypadek” i różne gadżety, których potem w ogóle nie wyciągam z plecaka. Podobny watek byl tez tutaj: Jak mrozicie pierogi, żeby się nie sklejały i nie pękały?.
N
natalia_lubi_plan Uczestnik dyskusji
2026-05-12 12:20
Ja zwykle pakuję zasadę „minimum, ale sensowne”: lekka kurtka przeciwdeszczowa, bluza, zapasowa koszulka, woda, coś do jedzenia, powerbank, mała apteczka i mapa albo telefon z trasą. Do tego obowiązkowo wygodne buty i coś od słońca, bo latem bardziej niż zimno potrafi dobić pełne słońce na podejściu. Resztę dobieram już pod długość trasy i nocleg, bo mnóstwo rzeczy typu „na wszelki wypadek” potem tylko jeździ w plecaku i nie wychodzi ani razu.
O
olga_m Uczestnik dyskusji
2026-05-13 06:42
Mam podobnie, taki podstawowy zestaw zwykle w zupełności wystarcza i nie robi z plecaka worka z kamieniami. Dorzuciłabym jeszcze tylko jakieś lekkie ubranie na zmianę, jeśli jedziesz na kilka dni, bo to bardziej poprawia komfort niż kolejne „na wszelki wypadek” graty. Najłatwiej chyba pilnować zasady, że każda rzecz ma mieć realne zastosowanie na trasie albo wieczorem po zejściu, inaczej tylko niepotrzebnie waży.
W
weronika83 Uczestnik dyskusji
2026-05-13 14:13
Ja pakuję bazę naprawdę prostą: cienka kurtka przeciwdeszczowa, jedna bluza, koszulki na zmianę, wygodne buty, mała apteczka, powerbank, woda i coś do jedzenia. Resztę dobieram pod trasę, bo co innego lekki spacer, a co innego dłuższe wyjście z dużymi przewyższeniami, gdzie dorzucam np. czołówkę i dodatkową warstwę. Najczęściej niepotrzebnie ludzie biorą za dużo ubrań, kosmetyków i „na wszelki wypadek” rzeczy, których potem nawet nie wyciągają z plecaka.