U mnie w takich promocjach bankowych premia za otwarcie konta zwykle była zwolniona z PIT i niczego nie wpisywałam do zeznania. Z cashbackiem bywa podobnie, jeśli to był typowy zwrot za płatności kartą w ramach oferty dla osób fizycznych, to też bank zazwyczaj nie wysyłał żadnego PIT-8C i temat był zamknięty. Brak osobnego formularza na tym etapie jest więc całkiem normalny. To były zwykłe konta osobiste, a nie firmowe?
Jeśli to były promocje do kont osobistych jako osoby prywatnej, to zwykle bankowych premii i cashbacku nie wpisuje się do rocznego PIT, bo takie nagrody najczęściej korzystają ze zwolnienia i dlatego brak osobnego formularza od banku jest czymś normalnym. Wyjątek bywa wtedy, gdy konto było związane z działalnością gospodarczą albo regulamin promocji przewidywał inne zasady, więc miałaś zwykłe konta prywatne?
Mam podobne doświadczenie: przy zwykłych promocjach do kont osobistych i drobnym cashbacku też niczego nie dopisywałam do PIT i bank nie przysyłał żadnego formularza, więc sam jego brak to raczej normalna sprawa. U mnie wyjątki pojawiały się dopiero przy bardziej „niestandardowych” akcjach albo gdy konto było powiązane z działalnością, u Ciebie to były wyłącznie prywatne konta?
Też bym to tak rozdzieliła jak napisała ola_w: przy standardowych promocjach za otwarcie i prowadzenie konta osobistego oraz zwykłym cashbacku bank zazwyczaj nie wysyła żadnego PIT i takich kwot nie wpisuje się potem samodzielnie do rocznego zeznania. Brak formularza na tym etapie sam w sobie niczym dziwnym nie jest. Temat częściej robi się bardziej złożony dopiero przy innych produktach albo mniej typowych akcjach promocyjnych. To były na pewno zwykłe konta osobiste, bez lokat, inwestycji i firmowych dodatków?
Jeśli to były zwykłe promocje dla osoby prywatnej przy koncie osobistym, to premia za otwarcie konta i typowy cashback za płatności kartą zwykle nie trafiają do rocznego PIT. Takie bonusy najczęściej korzystają ze zwolnienia, o ile chodzi o sprzedaż premiową i pojedyncza nagroda nie przekracza limitu, więc brak osobnego formularza od banku na tym etapie jest czymś normalnym. Inaczej bywa przy programach poleceń, nagrodach poza standardową promocją albo gdy konto było związane z działalnością gospodarczą. To były zwykłe konta osobiste, bez programu poleceń?
Z tego co kojarzę, sporo zależy od regulaminu konkretnej promocji i od tego, czy bank traktuje tę premię oraz cashback jako sprzedaż premiową, bo wtedy często nic nie wpisuje się samodzielnie do PIT. To były premie z kont osobistych dla klientów indywidualnych, a nie np. na konto firmowe?
U mnie było tak, że premie za otwarcie konta i cashback z banku były traktowane jako nagrody w promocji i bank sam ogarniał podatek, więc niczego nie dopisywałam do PIT. Też nie dostawałam osobnego formularza i to akurat było normalne. Inaczej może być, jeśli promocję organizował nie sam bank, tylko zewnętrzna firma, bo wtedy czasem wysyłają PIT-11. Sprawdzałaś regulamin tych promocji, kto był organizatorem?