Miałam podobnie z kontem oszczędnościowym za granicą i u mnie tych odsetek bank w Polsce już za mnie nie rozliczał, tylko trzeba je było wpisać samodzielnie w rocznym PIT. Polski bank pobiera podatek automatycznie, ale przy zagranicznym rachunku ten obowiązek zwykle przechodzi na podatnika, więc dobrze sprawdzić jeszcze, czy w Czechach coś już nie zostało potrącone. Ja to ogarniałam na podstawie informacji z banku o odsetkach za dany rok i kursu przeliczenia na złotówki. Masz z tego banku normalne roczne zestawienie albo jakiś dokument podatkowy?
Też kojarzę to dokładnie tak, jak pisze krzysiek89: przy zagranicznej lokacie odsetki zwykle trzeba już rozliczyć samodzielnie w PIT, bo polski bank nic tu nie potrąca. Kluczowe jest jeszcze to, czy czeski bank pobrał na miejscu jakiś podatek, bo to potem ma znaczenie przy rozliczeniu w Polsce. Sama informacja o naliczonych odsetkach raczej nie wystarczy, dobrze mieć też dane o ewentualnym podatku i kwotach po przeliczeniu na złotówki. Masz od banku tylko zestawienie odsetek, czy też informację, czy coś zostało potrącone w Czechach?
Tak, odsetki z lokaty w zagranicznym banku zwykle trzeba już samodzielnie wykazać w PIT jako dochód z kapitałów pieniężnych, bo zagraniczny bank nie rozlicza polskiego podatku tak jak bank w Polsce. Sprawdź jeszcze, czy w Czechach został potrącony jakiś podatek u źródła, bo to ma znaczenie przy rozliczeniu w Polsce.
Tak, odsetki z lokaty w zagranicznym banku zwykle trzeba w Polsce wykazać samodzielnie w PIT, bo zagraniczny bank nie rozlicza za Ciebie polskiego podatku tak jak robią to banki krajowe. Chodzi o przychód z kapitałów pieniężnych, więc wpisuje się go osobno, a kwoty przelicza na złotówki według właściwego kursu. Jeśli w Czechach został już pobrany jakiś podatek u źródła, to ma to znaczenie przy rozliczeniu w Polsce, żeby nie płacić drugi raz od tej samej kwoty w pełnym wymiarze. Dużo zależy od tego, co dokładnie masz na informacji z banku: czy są tam same odsetki brutto, czy też podatek już potrącono. Odsetki z polskiego banku zazwyczaj Cię tutaj nie interesują, bo tam rozliczenie robi bank automatycznie. Przy zagranicznej lokacie trzeba już niestety dopilnować tego samemu w zeznaniu rocznym. Jeśli chcesz, napisz jeszcze, czy czeski bank pobrał tam jakiś podatek od tych odsetek.
Z tego co przerabiałam, przy lokacie w zagranicznym banku zwykle trzeba już samodzielnie ująć odsetki w PIT, bo tam nikt w Polsce nie potrąca automatycznie podatku tak jak robią to nasze banki. Miałam podobnie przy koncie oszczędnościowym za granicą i księgowa od razu mi powiedziała, że urząd traktuje to jako dochód z kapitałów pieniężnych. Trzeba było przeliczyć odsetki na złotówki według właściwego kursu z dnia poprzedzającego uzyskanie przychodu i wpisać to w zeznaniu rocznym. Jeśli w Czechach został już pobrany jakiś podatek u źródła, to też ma znaczenie, bo wtedy patrzy się jeszcze na umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. U mnie bez tej informacji łatwo było się pogubić, bo sam bank przysłał tylko zestawienie odsetek i nic więcej nie wyjaśnił. Przy polskich lokatach człowiek się przyzwyczaja, że temat robi się sam, a przy zagranicznych niestety już nie. Sprawdzałaś, czy ten czeski bank pobrał tam na miejscu jakiś podatek od tych odsetek?
Miałam podobnie z kontem za granicą i u mnie odsetki nie rozliczyły się same, tylko trzeba je było wpisać w PIT samodzielnie, bo zagraniczny bank nie działa jak polski płatnik podatku. Sprawdź jeszcze, czy ten czeski bank potrącił tam jakiś podatek u źródła, bo to ma znaczenie przy rozliczeniu.
Tak, przy odsetkach z lokaty w zagranicznym banku bank z reguły nie rozlicza polskiego podatku za Ciebie, więc wpisuje się je samodzielnie w rocznym PIT-38, a jeśli w Czechach był już pobrany podatek, można go uwzględnić przy rozliczeniu w Polsce. Masz od banku informację, czy podatek od tych odsetek został tam już potrącony?
Mam podobne doświadczenie i u mnie przy lokacie za granicą bank niczego w Polsce nie rozliczał, więc odsetki wpisywałam sama, a kluczowe było tylko to, czy za granicą coś już potrącili. Sprawdzałaś w tej informacji z czeskiego banku, czy widnieje tam pobrany podatek?