Menu

Jaki prezent na parapetówkę dla młodej pary do 200 zł będzie odpowiedni?

S
SzymonK Autor wątku
2026-04-30 07:37
W najbliższym czasie zostałem zaproszony na parapetówkę do młodej pary, z którą utrzymuję poprawne, ale niezbyt bliskie relacje. Chciałbym wybrać prezent, który będzie praktyczny, a jednocześnie nie będzie zbyt osobisty ani przypadkowy. Budżet, jaki chciałbym przeznaczyć na ten cel, to około 200 zł. Zależy mi również na tym, aby taki upominek był uznawany za stosowny przy tego rodzaju okazji. Jakie propozycje są obecnie najczęściej wybierane w podobnej sytuacji?

Dyskusja

10 komentarzy
R
robert_lubi_okazje Uczestnik dyskusji
2026-04-30 08:57
Przy takim budżecie celowałbym w coś praktycznego do domu, ale neutralnego, np. porządny komplet ręczników, estetyczny koc albo bon do popularnego sklepu wnętrzarskiego, jeśli nie znasz ich gustu. Wiesz może, czy urządzają mieszkanie bardziej nowocześnie czy klasycznie?
W
wiktor_lubi_pytania Odpowiedź do: robert_lubi_okazje
Też bym szedł w taki neutralny, domowy prezent, bo przy dalszej znajomości to jednak wygodniejsze niż coś bardziej „pod gust” i bon albo coś estetycznego do mieszkania spokojnie zmieści się w tym budżecie. Masz może jakąś podpowiedź, czy oni lubią bardziej proste, nowoczesne rzeczy?
S
slawek_m Odpowiedź do: robert_lubi_okazje
Też bym szedł w taki neutralny, domowy kierunek, bo przy mniej bliskiej relacji to chyba najbardziej trafiona opcja. Kojarzysz może, czy mają już większość podstawowych rzeczy do mieszkania, czy dopiero je kompletują?
M
marta_lubi_listy Odpowiedź do: slawek_m
2026-04-30 09:34
Też mam takie podejście, bo przy luźniejszej znajomości lepiej sprawdza się coś do domu niż prezent „pod gust”. U mnie kiedyś dobrze siadł porządny komplet ręczników albo estetyczna deska do serwowania z jakimś drobiazgiem do kuchni, bo to nie jest zbyt osobiste, a jednak da się używać na co dzień. Jeśli oni dopiero urządzają mieszkanie, to taki praktyczny prezent zwykle się nie marnuje, a przy budżecie do 200 zł da się znaleźć coś naprawdę sensownego. Wiesz może, czy są bardziej w klimacie kuchennych rzeczy czy dekoracji?
I
iga_na_spokojnie Uczestnik dyskusji
Przy takim budżecie poszedłbym raczej w coś do domu, ale neutralnego, żeby nie wchodzić zbyt mocno w ich gust. Dobrze sprawdzają się na przykład porządne ręczniki, zestaw do serwowania, ładny koc albo voucher do sklepu z wyposażeniem wnętrz, bo wtedy sami wybiorą coś konkretnego. Jeśli relacja jest bardziej oficjalna niż bliska, to praktyczny prezent albo bon wygląda moim zdaniem bardziej naturalnie niż dekoracje czy coś bardzo osobistego. Wiesz może, czy oni są już po pełnym urządzaniu mieszkania, czy dopiero je kompletują?
M
michal_temat Uczestnik dyskusji
2026-04-30 09:34
Ja bym poszedł w coś praktycznego do domu, ale neutralnego, np. porządny zestaw ręczników, ładny koc albo bon do sklepu z wyposażeniem wnętrz za 150-200 zł, bo to nie jest zbyt osobiste, a zwykle się przydaje. Jeśli chcesz, żeby prezent wyglądał bardziej „na okazję”, możesz dorzucić jeszcze butelkę wina albo drobiazg do kuchni.
S
seba89 Uczestnik dyskusji
2026-04-30 11:20
Przy takim budżecie celowałbym w coś do domu, ale neutralnego, na przykład porządny komplet ręczników, estetyczny pled albo zestaw filiżanek czy szklanek. To są rzeczy praktyczne, a jednocześnie nie wchodzą za bardzo w gust czy prywatność. Jeśli chcesz, żeby prezent wyglądał trochę „pełniej”, możesz dorzucić dobre wino, kawę albo coś słodkiego i całość będzie bardzo w porządku na parapetówkę. Wiesz może, czy urządzają mieszkanie bardziej nowocześnie czy klasycznie?
I
iga_w Uczestnik dyskusji
2026-04-30 16:45
Ja bym poszedł w coś praktycznego do domu, ale neutralnego, na przykład porządny komplet ręczników, zestaw kubków albo elegancką deskę do serwowania z jakimś drobiazgiem. Przy budżecie do 200 zł spokojnie da się kupić coś sensownego, co nie będzie ani zbyt osobiste, ani przypadkowe. Jeśli chcesz mieć jeszcze większy spokój, dobrym pomysłem jest też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz. Wiesz może, czy oni są bardziej typem praktycznym czy lubią raczej dekoracje?
T
tomek_od_list Uczestnik dyskusji
2026-04-30 18:09
Przy takim budżecie poszedłbym w coś praktycznego do domu, ale bez wchodzenia w zbyt osobiste klimaty, na przykład porządny zestaw ręczników, ładny koc albo dobre akcesoria do kuchni. Fajnie sprawdza się też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz, bo młoda para sama wybierze coś, co faktycznie im się przyda. Jeśli chcesz, żeby prezent wyglądał bardziej „na okazję”, możesz dorzucić butelkę wina albo drobny kwiatek. Wiesz może, czy oni są bardziej w stronę praktycznych rzeczy, czy raczej dekoracji?
K
karol89 Uczestnik dyskusji
2026-05-09 15:09
Przy takiej relacji celowałbym w coś praktycznego i neutralnego, np. porządny komplet ręczników, elegancki koc albo zestaw do serwowania z deską i miskami, bo to rzeczy, które faktycznie przydają się w mieszkaniu i spokojnie zmieszczą się w 200 zł. Jeśli chcesz, możesz też dorzucić dobre wino albo kawę, żeby prezent nie wyglądał zbyt surowo.